YOUCA Action Day

Op 19 oktober ging voor de 12de keer de YOUCA Action Day (voordien de Zuiddag) door.Ook de leerlingen van het Atheneum Herzele en van de 3de graad KAZ-klas toonden hun sociaal engagement door een dag als vrijwilliger te gaan werken. Het loon dat ze daarmee verdienden – 50 euro per werkende leerling – gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in El Salvador maar ook in België.

De leerlingen gingen aan de slag in zeer diverse sectoren. Aangezien elke leerling zelf op zoek kon gaan naar een job, kozen zij er nagenoeg allemaal voor om een job te zoeken vanuit hun eigen interesseveld.

Maya Baele, leerlinge uit het 5de jaar Humane Wetenschappen slaagde er zelfs in om een topjob te strikken in de hoogste regionen van de Belgische politiek! Zij werd voor één dag directeur van de studiedienst van sp.a en nam er de job over van Thijs Verbeurgt.

Maya getuigt: “Deze jobdag werd voor mij een onvergetelijke ervaring! Ik volg de richting Humane Wetenschappen en vooral de lessen politiek boeien mij. Tijdens deze jobdag woonde ik een vergadering bij over hervormingen in de sociale zekerheid, ging ik naar de plenaire vergadering in het federale parlement en trad ik in het Vlaams parlement in gesprek met sp.a-voorzitter John Crombez!”

Leerlingen uit de richting e-STEM gingen vooral aan de slag in innovatieve, technische sectoren. Andy Vande Velde uit 5 e-STEM draaide een dag mee als technisch medewerker bij Aluvision in Deinze. Deze producent van standenbouwsystemen won dit jaar nog de Belgian Maker Award omwille van de focus op innovatie en duurzaam ondernemen. Klasgenoten draaiden mee als onderhoudstechnicus aan de Odisee Hogeschool, in een ziekenhuis, bij een zuivelproducent of bij de technische dienst van het stedelijk zwembad.

Heel wat leerlingen uit de richtingen sociaal-technische wetenschappen en humane wetenschappen kozen voor jobs in de administratie, de verkoop en de zorgsector. Zij gingen aan de slag in kledingketens, schoenenwinkels, op scholen, in warenhuizen of bij woon- en zorgcentra.

De YOUCA Action Day was ook dit jaar een schot in de roos voor de leerlingen van het Atheneum Herzele en de KAZ-klas en zal de volgende schooljaren zeker en vast herhaald worden!